Zelfscanbalies!?

8
oktober
2018
zelfscanbalie2.jpg

Materialen lenen en terugbrengen... Zo gebibt met de zelfscan!

Materialen uitlenen, terugbrengen en verlengen kunnen bezoekers voortaan zelf aan de zelfscanbalies. De toestellen zijn heel gebruiksvriendelijk door de aanraakschermen en de eenvoudige instructies. Het personeel blijft uiteraard ter beschikking om iedereen, zeker in het begin, op weg te helpen.

Lenen

Nadat je in de bib materialen hebt gevonden die je wil lenen, begeef je je naar een van de vier zelfscanbalies op het gelijkvloers. Scan je lenerspasje in en volg de instructies op het scherm. Het is de bedoeling dat je de materialen één voor één op de glasplaat legt. Je kan voortaan ook je e-ID gebruiken om materialen te lenen, maar daarvoor moet je je eID eerst laten registreren aan de infobalie. Opgelet: als je openstaand saldo 5 euro of meer bedraagt en/of langer dan 3 maanden openstaat, is lenen niet meer mogelijk. Breng dan eerst de betaling in orde. Wens je een ticket van de materialen die op je kaart staan? Je kan kiezen om er eentje af te drukken of om het naar jezelf te mailen.

Inleveren

Inleveren kan je zonder lenerspas. Selecteer 'Terugbrengen' en leg de materialen één voor één op de glasplaat. Controleer achteraf steeds of ze wel degelijk van je lenerspas gehaald werden (dit kan je doen bij 'Overzicht'). De ingeleverde materialen leg je op een van de boekenkarren die tussen de vier zelfscanbalies staan. Het bibpersoneel brengt de materialen naar de juiste verdiepingen voor terugplaatsing in de rekken.

Betalingen

Ook betalingen van lidgeld, reservaties en boetes gebeuren aan de zelfscanbalies. De toestellen kunnen alle vier cash ontvangen en teruggeven (alle munten, behalve 1 en 2 cent, en briefjes van 5, 10 en 20 euro) en aan 2 ervan kan je bovendien met bancontact betalen. 

Voordelen

De automatisering biedt belangrijke voordelen: de leners hebben meer privacy bij het lenen van materialen, de medewerkers hebben meer tijd om bezoekers persoonlijk te begeleiden en betalingen gebeuren vlotter.

 

De aanschaf van deze zelfscanbalies werd mede mogelijk dankzij de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Contact