Werkwijze zelfscanbalies

Lenen

1. Klik eerst op 'Ontlenen'.

  Ontlenen

2.

Inloggen met lidkaart:

Leg je lidkaart met de barcode zichtbaar naar boven op de glasplaat zodat de rode lijn de barcode kan scannen.

Inloggen met eID:

Je kan ook je eID gebruiken. Laat je eID vóór gebruik wel eerst aan de balie koppelen aan je lidkaart. De barcode van je eID bevindt zich aan de achterzijde van je identiteitskaart. Deze barcode moet je ook zichtbaar naar boven op de glasplaat leggen. Je kan eventueel ook je eID in het gleufje rechts van het scherm steken.

Opgelet: het gleufje rechts van het scherm (zie groene cirkel op foto rechts) is enkel om een eID in te steken. Geen andere kaarten! (Je betaalkaart gebruik je in de bancontactmodule,  zie verder.)

Inloggen Sleufje = enkel voor eID

 

3. Leg nu de boeken of andere materialen één voor één op de glasplaat. Let erop dat je niet een volledige stapel ineens erop legt, want zo weet je niet of alles succesvol op je kaart gezet werd. Je mag wel een stapel maken door de boeken één voor één erop te leggen en dan de volledige stapel wegnemen als alles geregistreerd is. De groene balken tonen aan dat het materiaal op je kaart gezet is. Kijk bij elk materiaal dat je op de glasplaat legt of je een groene balk te zien krijgt. Krijg je een rode melding, ga dan zeker naar de balie - de bibmedewerkers helpen je verder.

Ter info: de machine herkent de materialen aan de hand van de witte sticker die achteraan in de boeken plakt, dus niet aan de barcode vooraan. Je moet de barcode dus niet richten naar de rode lijn! Gewoon het boek goed plat neerleggen op de glasplaat.

Groene balken = OK Rode melding = naar balie gaan

 


4. Klik op 'Voltooid' onderaan rechts als je alle boeken geregistreerd hebt. Je krijgt nu de keuze om een ticket met de vervaldatum van je materialen al dan niet af te drukken of te mailen naar jezelf.

  Keuze uitleenticket

 

Terugbrengen

1. Om materialen terug te brengen heb je geen lenerskaart nodig. Klik op 'Terugbrengen' en leg je materialen één voor één op de glasplaat. De groene balken wijzen erop dat het materiaal succesvol van je kaart is gehaald.

  Terugbrengen = op glasplaat leggen

 

2. Het is aan te raden om, nadat je materialen hebt ingeleverd, steeds na te kijken of het aantal materialen dat op je kaart staat klopt. Doe dit door op het hoofdscherm te kiezen voor 'Overzicht' (zie verder).

3.
Teruggebrachte boeken zet je op een van de boekenkarren die naast de zelfscanbalies staan.      
    Opgelet: dvd's, cd's en luisterboeken zet je in de bin onderaan de glasplaat.

Terugbrengen boeken Boekenkar
Terugbrengen dvd's, cd's = in bin in de bin

 

4. Klik steeds op 'Voltooid' om je sessie af te sluiten. 

 

Verlengen

1. Klik op 'Verlengen' en scan je lidkaart of eID, zoals hierboven uitgelegd (Lenen 2.).

  Verlengen


2. Nu kan je de materialen aanvinken die je wenst te verlengen (aan linkerkant van scherm). OF als je alles wil verlengen, klik je onderaan op 'alles selecteren'. Klik vervolgens (rechts onderaan) op de knop 'geselecteerde artikelen verlengen'. Je ziet dan op het scherm dat de retourdatum is gewijzigd.

  Verlengen = aanvinken


Betalen

1. Aan alle zelfscanbalies kan je cash betalen. Op de middelste 2 toestellen kan je ook met bancontact betalen. Opgelet: cash betalen kan enkel met briefjes van 5, 10 en 20 euro (dus geen briefjes van 50 euro en meer) en met munten van 5, 10, 20 en 50 cent en 1 en 2 euro (dus geen koperen muntjes van 1 en 2 cent).

Cash of bancontact  Cash2. Klik op het hoofdscherm voor 'Betaling uitvoeren' en scan je lidkaart of eID, zoals hierboven uitgelegd (Lenen 2.).

  Betalen

3. Kies voor cash of bancontact (bancontact enkel mogelijk op toestellen 2 en 3), klik op 'Accepteren' en voer de betalling uit. Bij cash betaling wordt wisselgeld gegeven.

Cash of bancontact Kosten accepteren

 

4. Klik steeds op 'Voltooid' om je sessie af te sluiten! 

Overzicht

1. Klik op 'Overzicht ontleningen, reservaties & kosten' en scan je lidkaart of eID, zoals hierboven uitgelegd (Lenen 2.).

  Overzicht

2. Kies welk overzicht je wil bekijken:
- Ontleningen = welke materialen staan op mijn kaart - je krijgt het scherm te zien zoals hierboven bij Verlengen 2. en je kan ook direct verlengen.
- Reservaties = welke actuele reservaties heb ik.
- Kosten = openstaande kosten.

Op het overzichtsscherm heb je ook de mogelijkheid om een ticket af te drukken met een overzicht van alle materialen die op je kaart staan. Klik hiervoor onderaan op 'Overzicht afdrukken/via e-mail versturen'.

  Overzicht

 

Contact