Vrijwilligers gezocht voor nieuwe voorleesprojecten

18
juni
2019

Vanaf september lanceert de stad Tienen twee nieuwe taalstimulerende projecten voor kinderen. Met ‘Babybabbel’ worden activiteiten rond taal aangeboden in de kinderopvang. ‘Boekenstoet’ richt zich tot anderstalige en/of taalzwakkere kinderen. Voor beide initiatieven is de stad op zoek naar vrijwilligers.

Voorlezen prikkelt de fantasie en stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen. Het is een perfecte kennismaking met de boekenwereld, maar vooral een leuk moment met aandacht voor elkaar. Sinds 2018 is de stad Tienen Boekstartgemeente, een project van Iedereen Leest. In dat kader lanceert de stad, samen met de provincie Vlaams-Brabant, in september twee nieuwe taalstimulerende projecten: ‘Babybabbel’ en ‘Boekenstoet’.

‘Babybabbel’ is een project waarbij vrijwilligers activiteiten rond taal aanbieden in de kinderopvang voor kindjes van 0 tot 3 jaar. Bedoeling is om op een fijne en positieve manier de taalontwikkeling van baby’s en peuters te stimuleren en de ouders warm te maken om er thuis mee aan de slag te gaan.

‘Boekenstoet’ is een voorleesproject waarbij tien vrijwilligers bij tien anderstalige en/of taalzwakke kinderen van 5 tot 9 jaar thuis tien keer gaan voorlezen. Ze bezoeken ook één keer samen de bib. Zo komen de kinderen op een leuke, interactieve manier in contact met het Nederlands. Ook voor de ouders die meeluisteren kan dit een stimulans zijn om zelf voor te lezen. Van de vrijwilligers wordt ook verwacht dat ze samen met het voorleesgezin naar een vrijetijdsactiviteit gaan en aanwezig zijn op het slotfeest. Op zaterdag 7 september ’19 is er een infomoment waar tips en tricks gegeven worden.

Wie interesse heeft om als vrijwilliger-voorlezer aan de slag te gaan binnen de projecten ‘Babybabbel’ of ‘Boekenstoet’, kan met onderstaande personen contact opnemen: