Tip van de bib: december 2021

24
november
2021
tip-van-de-bib.jpg

Lees-, kijk- en luistertips van onze leden en het bibpersoneel.

 

De woestijndief

Leestip jongeren: boek De woestijndief van Emmelie Arents

De hoofdpersonages Taran en Amir zijn tweelingsbroers en beiden heel verschillend. Toch zouden ze voor elkaar door het vuur gaan. De meeste personages in het boek zijn lief en begripvol. Daar hou ik wel van. Maar er zijn ook leugens, intriges en mensen die niet zijn wie ze beweren te zijn. Wie vertrouw je en wie niet? Dat is de vraag. Zou deel 2 het antwoord brengen? Auteur Emmelie Arents heeft aan fantasie geen gebrek.

Tip van bibmedewerkster An.

Vindplaats: jongerenhoek op afdeling Fictie - 2e verd.: AREN

Het lichtje in de verte

Leestip fictie: boek Het lichtje in de verte van Antonio Moresco

Een oudere man woont heel alleen in een verlaten dorp in de Italiaanse bergen. Hij raakt geïntrigeerd door een lichtje in de verte en gaat op onderzoek uit. De hele sfeer die het verhaal uitademt, maakt het boek tot een echt pareltje. En achteraf blijft het nog lang nazinderen... Voor liefhebbers van de boeken De buitenjongen en De acht bergen van Paolo Cognetti en Een heel leven van Robert Seethaler. Het boek kreeg 4 sterren van Knack, De Morgen, De Standaard.

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verd.: MORE

Meisje met zeven namen

Leestip waar gebeurd: boek Meisje met zeven namen: Noord-Koreaanse ontvlucht haar geboorteland van Hyeonseo Lee

Bloedstollende thriller. Spijtig genoeg was het verhaal niet het product van een buitengewone fantasie, maar een werkelijk gebeurd verhaal. Een verhaal dat ons verplaatst in een werkelijkheid die ik enkel geloof omdat het uit het hoofd en het hart komt van iemand die het beleefde. De schrijfster leidt ons door het hart van 3 culturen die me totaal vreemd zijn. Het boek heeft voor mij dan ook een bijzonder grote documentaire waarde.

Tip van lezer Paul.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verd.: LEE

Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme

Leestip non-fictie: boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme

Dalilla, die ik vooral ken van haar bijdrage aan De Standaard, heeft mij met een ‘klein’ boekje een heel andere kijk bezorgd op het ‘groot’ probleem van racisme. Een must read voor iedereen die denkt dat hij geen racist is. 

Tip van lezer Leopold.

Vindplaats: gelijkvloers: 313.1

Dagen van zand

Leestip graphic novel: Dagen van zand van Aimée de Jongh

Deze graphic novel is gebaseerd op historische feiten en de illustrator Aimée de Jongh is zelf ter plaatse geweest voor onderzoek voor haar boek. Het verhaal dat zich afspeelt in 1937 in de Verenigde Staten gaat over een fotograaf die de opdracht krijgt om de extreme droogte en zandstormen op de prairievlaktes en de enorme armoede onder de boerengezinnen te documenteren. De zandstormen en de ellende zijn buitengewoon knap op papier gezet. Hoedje af voor iemand die zo kan tekenen.

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verdieping: bij de Graphic novels: JONG

De kakelbonte kameleon

Leestip kleuters: prentenboek De kakelbonte kameleon van Eric Carle

Een leuk en gek verhaal vol bonte kleuren en grappige details en dé boodschap die we allemaal willen doorgeven aan onze kinderen; dat het (meer dan) oké is om gewoon jezelf te zijn. Uiteraard ondersteund door de prachtige tekeningen van Eric Carle.  

Tip van bibmedewerkster Hanne.

Vindplaats: jeugdafdeling - 1e verd.: bij de prentenboeken met icoontje

De kinderen van Kassandra

Leestip fictie: boek De kinderen van Kassandra van Jan Mampaey

Een verfrissende insteek rond het thema duurzaamheid. Doorheen de week van een doorsnee man, Hannes, word je op boeiende wijze meegenomen in verhalen en systemen die onze wereld beïnvloeden.

Ikzelf ben natuurlijk betrokken partij, als zijn echtgenote, maar na de reacties van mensen die het boek gelezen hebben, durf ik dit echt wel als een 'lokale' tip suggereren.

Tip van lezeres Elke.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verd.: MAMP

Hier jouw tip?!

Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip? Laat het ons weten! Geef ons de titel en auteur/uitvoerder en vermeld ook waarom je het een aanrader vindt. Wie weet, vind je jouw tip dan terug in een volgende nieuwsbrief!

 

Leestips uit onze vorige nieuwsbrieven vind je hier terug.
Meer tips vind je op onze Pinterestpagina en op onze website!

Contact