Tip van de bib: dec 2022

28
november
2022
tip-van-de-bib.jpg

Lees-, kijk- en luistertips van onze leden en het bibpersoneel.

 

Leestip fictie: Stemmen aan het front van Runyan

Ruby is een van de veertig vrouwen die in 1918 vanuit de VS naar Europa worden gestuurd om aan het front via de telefooncentrale gecodeerde commando's door te geven. Een goeie schrijfstijl. Gebaseerd op de realiteit en achterliggend de bedoeling om bewustwording voor en mogelijke erkenning rond vrouwelijke krachten te stimuleren.

Tip van lener Heidi.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.):

Leestip fictie: Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr

Het boek speelt zich af net voor, tijdens en na WOII en vertelt het verhaal van Marie-Laure, een blind Frans meisje en Werner, een Duitse jongen. Marie-Laure woont in Parijs met haar vader, die als slotenmaker in het natuurhistorisch museum werkt. Daar ontdekt ze de verschillende afdelingen m.b.v. de collega's van haar vader. Wat ze leert, wordt heel gedetailleerd beschreven, je kan het je zo voorstellen. Werner groeit op in een Duits weeshuis en heeft een voorliefde voor techniek, radio's, wiskunde, ... Hij leert zichzelf radio's maken en herstellen en luistert met veel interesse naar mysterieuze radio-uitzendingen over wetenschap. Door het uitbreken van WOII verandert er veel voor zowel Marie-Laure als Werner. De twee verhalen lopen aanvankelijk naast elkaar, maar naarmate het boek vordert, komen ze samen. Heel mooi geschreven met veel details en spannend om te ontdekken hoe de twee levens uiteindelijk verbonden geraken.

Tip van lener Ann.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): DOER

Leestip non-fictie: Europa: de eerste 100 miljoen jaar

Tim Flannery is een Australische paleontoloog met een bijzondere liefde voor het Europese continent. In dit boek vertelt hij de geschiedenis van Europa van toen het nog een archipel was. Hij beschrijft vooral het landschap en de ecologie die tijdens de verschillende periodes van ijstijden en tussenijstijden het continent vormgaven. Een boeiend boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de prehistorie van Europa. Flannery is een groot voorstander van zowel het uitzetten van bestaande als het terugbrengen van uitgestorven soorten, iets waar ik persoonlijk als natuurbeschermer een groot vraagteken bij plaats. Maar dit doet geen afbraak aan dit boeiende boek dat je op sommige momenten met een kritische blik moet lezen.

Tip van bibmedewerkster Veerle.

Vindplaats: gelijkvloers: 573.3

Leestip fictie: Hannah's gave van Philippa Gregory

Spannend tot de laatste bladzijde en heel goed geschreven!

Tip van een lener Christine.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): GREG

Kijktip 9+: film Belle

Belle is de visueel verbluffende nieuwe film van de Japanse animatieregisseur Mamoru Hosoda. In het echte leven is Suzu een onzekere tiener die in een klein stadje woont met haar vader. Maar als ze online gaat in de virtuele wereld van 'U' wordt ze Belle, een succesvolle zangeres met miljarden volgers. Omdat niemand weet dat de verlegen Suzu het ware gezicht is achter het popidool, raakt ze steeds meer verstrikt in dit dubbelleven. Door haar ontmoeting met het Beest, een mysterieus wezen binnen 'U', komen haar online en offline leven steeds vaker samen. Suzu gaat op zoek naar het Beest en samen ontdekken ze wat het betekent om jezelf te zijn. In Belle brengt Studio Chizu twee werelden overtuigend samen: het echte leven in prachtige handgetekende animatie en de virtuele wereld in digitale animatie. 'Beauty and the beast' meets 'The Matrix' in Hosoda's dazzling anime. (bron: NBD Biblion)

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: filmafdeling op het gelijkvloers: BELL

Leestip fictie: Wormmaan van Mariken Heitman

Een gecompliceerd, maar mooi boek over de zoektocht naar identiteit. Ik zou het iedereen aanraden! 

Tip van een lener.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): HEIT

Leestip 11+: boek Het oneindige verhaal van Michel Ende

Een prachtig verhaal dat zich afspeelt in een fantastische fantasiewereld. Een tijdloos mooi boek!

Tip van bibmedewerkster Caroline.

Vindplaats: jeugdafdeling (1e verd.): ENDE (rode of blauwe stip)

Leestip 8+: boek Als ik niet toevallig de hond van tante Doris verwisseld had van Ingelin Angerborn

Dit boek is heel leuk om voor te lezen. In elk hoofdstukje gebeurt er weer iets waardoor je steeds weer verder wil lezen. Het was lachen met de fratsen van Tilda in bed voor het slapen gaan.

Tip van lener Marie.

Vindplaats: jeugdafdeling (1e verd.): ANGE (groene of rode stip)

Hier jouw tip?!

Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip? Laat het ons weten! Geef ons de titel en auteur/uitvoerder en vermeld ook waarom je het een aanrader vindt. Wie weet, vind je jouw tip dan terug in een volgende nieuwsbrief!

 

Leestips uit onze vorige nieuwsbrieven vind je hier terug.
Meer tips vind je op onze Pinterestpagina en op onze website!

Contact