Tip van de bib: zomer 2022

16
juni
2022
tip-van-de-bib.jpg

Lees-, kijk- en luistertips van onze leden en het bibpersoneel.

 

Leestip 10+: jeugdboek Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk

Het boek gaat over een meisje die maar één ding zeker weet: ze volgt haar nieuwsgierigheid en die zal haar brengen waar ze moet zijn. 
Dit boek is erg bijzonder. Het is een wonderlijke combinatie van fantasie en bittere werkelijkheid, fantasy en zwarte humor. Het is leuk om een 'raar' kind in de hoofdrol te hebben die bovendien iets durft te doen waar ze erg bang voor is. En het doet je nadenken: welke film die ze nergens draaien zou jij in je leven willen zien? Het boek is leuk om zelf te lezen maar ook om voor te lezen, want ook volwassenen kunnen erg veel leren uit dit boek.

Tip van bibmedewerkster Nancy.

Vindplaats: jeugdafdeling (1e verd.): GOLD (blauw bolletje)

Leestip fictie: boek Italië voor idioten van Mark Coenen

Een verzameling van impressies en anekdotes, mijmeringen en herinneringen over het leven in Le Marche van een Vlaams echtpaar.
Dit boek heeft mijn verwachtingen meer dan ingewilligd. Extra interessant voor mensen die regelmatig naar de regio gaan. 

Tip van een lener.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): COEN

Luistertip: cd Isa van Zaz

Waw! Wat een cd! Zaz heeft me helemaal ingepakt. Haar muziek geeft me een instant vakantiegevoel, een het-komt-allemaal-goed-gevoel, een gevoel van aanvaarding... . Ik ben 100% fan. Ik hoop haar deze zomer live te zien. Tickets zijn geboekt :).

Tip van bibmedewerkster An.

Vindplaats: afdeling Muziek op gelijkvloers: 61 ZAZ

Leestip non-fictie: boek Vergeten groenten van a tot z

Dit boekje geeft een mooi overzicht van 'vergeten groenten', groenten die ooit populair waren, maar werden verdrongen door commercieel interessantere planten.  Voor in de moestuin en op het bord zijn deze vergeten groenten een leuke afwisseling. Vaak zijn deze makkelijk te kweken en hebben ze geen speciale behoeften, zeker proberen dus. Soms vind je moeilijk plantgoed of zaad voor deze groenten, maar hier alvast enkele tips: https://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/tag/vergeten%20groenten%20zaaien , https://www.denoudekastanje.be/, https://www.vreeken.nl/zoeken/vergeten+groenten

Tip van bibmedewerkster Veerle.

Vindplaats: gelijkvloers: 637.4

Leestip fictie jongeren: boek Confettiregen van Splinter Chabot

Chabot neemt je mee tijdens zijn zoektocht naar zichzelf. Erg aangrijpend hoe onzichtbare ‘regels’ een loopje nemen met je zelfbeeld. Voor iedereen die nog niet op zijn eindbestemming is en de storm nog moet doorkomen: Het. Wordt. Beter. Niet vergeten, hoor! Dit boek is een aanrader voor iedereen die zoekende is. Hou vol! Ik hou van jullie allemaal ♥. 

Tip van bibmedewerkster An.

Vindplaats: jongerenhoek 2e verd.: CHAB

Leestip non-fictie: Kleine gewoontes: de eenvoudige en leuke manier om je gedrag te veranderen

Iedereen worstelt met gewoontes die hij wil afbouwen (vb. te veel snoepen) of nieuwe gewoontes die je jezelf wil aanleren (vb. meer sporten). Vaak lukt het niet om je gedrag te veranderen. Dit boek geeft op een - voor mij heel interessante manier - inzichten hoe het komt dat iets niet lukt en vooral hoe je het wel kan doen slagen. Ik vind het een heel vindingrijke methode die wordt voorgesteld. Ik merk dat mijn creativiteit om wegen te vinden om wel te slagen in mijn veranderingsprojecten (gezonder eten, meer bewegen) ontzettend is toegenomen. Een echte aanrader, ook voor mensen die andere mensen coachen in veranderingstrajecten. 

Tip van bibmedewerkster Nancy.

Vindplaats: gelijkvloers: 415.3

Leestip fictie: boek Lessen in chemie van Bonnie Garmus

Een origineel en confronterend verhaal over een vrouw die in de jaren ’50-’60 haar eigen koers probeert te varen in de chemische sector. Dé leestip voor deze zomer voor zowel mannen als vrouwen. Zeker geen chicklit. 

Tip van bibmedewerkster Hanne.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): GARM

Leestip poëzie: boekjes Een handjevol... van Liz is more

Liz is More schrijft en deelt. Teksten en gedichten uit het hart. Oprecht en in alle eenvoud. Liz is een manusje-van-alles, een creatief meisje van bijna veertig dat veel voelt. Te veel voelt. (bron: uitgeverij Pelckmans) Mooi vormgegeven poëzieboekjes met rijmteksten vol wijsheden voor het leven.

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: poëziehoek in afdeling Fictie (2e verd.): Nederlands 875

Leestip 10+ (maar ook voor volwassenen ;)): jeugdboek Meisjes van Annet Schaap

O, wat heb ik als volwassene genoten van dit kinderboek. 7 bekende sprookjes die super origineel zijn veranderd: ze zijn helemaal van nu, met mensen van vlees en bloed. Met echte meisjes, stoere meisjes.

Annet Schaap schrijft met humor, vol poëzie en met een lekker griezelig zwart randje. Ze dompelt ons onder in een wereld die niet echt is maar toch barst van de realiteit. Ze leert ons lessen over het leven zonder belerend te zijn. Ze schippert tussen donker en licht, humor en ernst. Ook de illustraties door haar gemaakt, zijn om van te snoepen.

Een boek voor echte meisjes en het meisje in ons dat eens iets anders wil. 

Tip van bibmedewerkster Nancy.

Vindplaats: jeugdafdeling (1e verd.): SCHA (blauw bolletje)

Leestip non-fictie: boek Sprokkels: weetjes over Tienen en verre omgeving van Kempeneers

Ooit verschenen in de Publipers en nu verzameld in twee boeken: een ongelofelijke schat aan weetjes die ik niet graag zou willen missen. Verhalen over kapelletjes, kerken, familienamen, dorpsnamen, legendes, stamboomkundige weetjes over overlijdens, geboortes, dopen, huwelijken en nog veel meer... Met deze Sprokkels komt elke Tienenaar aan de hand van leuke, korte tekstjes die vlot lezen veel te weten over zijn stad en streek. 

Tip van bibmedewerkster Veerle.

Vindplaats: gelijkvloers: Vlaams-Brabant Tienen 938.1

Hier jouw tip?!

Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip? Laat het ons weten! Geef ons de titel en auteur/uitvoerder en vermeld ook waarom je het een aanrader vindt. Wie weet, vind je jouw tip dan terug in een volgende nieuwsbrief!

 

Leestips uit onze vorige nieuwsbrieven vind je hier terug.
Meer tips vind je op onze Pinterestpagina en op onze website!

Contact