Tip van de bib: zomer 2021

21
juni
2021
tip-van-de-bib.jpg

Lees-, kijk- en luistertips van onze leden en het bibpersoneel.

 

Nooit alleen thuis

Leestip non-fictie: boek Nooit alleen thuis

Een boek over miljoenen schimmels, micro-organismen en bacteriën waar we al of niet fout mee omgaan. Zet je dikwijls ramen open, werk je veel in de tuin, laat je spinnen leven, zorg je voor de juiste bio-diversiteit in huis? Ik denk het niet. Lezen dus!

Tip van lezer Leopold.

Vindplaats: afdeling Non-Fictie - gelijkvloers: 592.2

Metal Galaxy

Luistertip: cd Metal Galaxy van Babymetal

Deze Japanse groep heeft het genre Kawaii Metal zelf in het leven geroepen! Hoewel de 3 meiden van de groep al wereldwijd bekend zijn, kennen in België vele mensen hen nog niet. Ze bestaan al 10 jaar, maar worden hier niet eens op de radio gespeeld.
Ik ben zelf al fan sinds 2015. Je kan hen met niemand anders vergelijken, ze zijn echt uniek en elk lied is verschillend. Na 5 jaar kunnen ze mij nog steeds verrassen!

Tip van lezeres Shana.

Vindplaats: afdeling Muziek - gelijkvloers: 78 BABY

De Wereldwandelaars

Leestip fictie: boek De Wereldwandelaars van Wim Willems

Drie jongens die in de zomer van 1911 ontsnappen aan hun benauwde milieu en een stukje gaan wandelen: ze vertrekken voor een voetreis van jaren. Maak een rondje om de wereld vanuit je leunstoel en volg deze reizigers door Europa en het Midden-Oosten. Maar ga ook op zoek naar de oorsprong van hun idealisme en kijk hoe het hun verging als ze ouder werden. Allemaal te krankzinnig om waar te zijn, maar toch echt gebeurd: een adembenemend verhaal.

Tip van lezer Philip.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verd.: WILL

De aarde morgen

Leestip non-fictie: fotoboek De aarde morgen: over de gevolgen van Global Warming

Hoewel het fotoboek al een oudere uitgave is (van 2007) blijft de inhoud heel actueel en maak ik er graag een 'bibtip' van. Op basis van wetenschappelijke gegevens en met behulp van computertechnieken visualiseert dit boek de verbijsterende gevolgen van de opwarming van de aarde, in allerlei mogelijke scenario's. Je ziet bijvoorbeeld foto's van de Eiffeltoren met de voeten in het water door de stijging van de zeespiegel, of van het Atomium midden in een ijsvlakte, de Acropolis in Athene midden in een tropisch regenwoud, New York overwoekerd door planten, het Witte huis in de woestijn,... Het boek wordt afgesloten met een hoopvol hoofdstuk, een scenario in de toekomst waarin de mens zijn relatie met de natuur volledig heeft herzien en oplossingen heeft gezocht om de mensheid en de hele biodiversiteit te behoeden voor uitsterving. Een indrukwekkend fotoboek!

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: gelijkvloers: 556

Voel je beter in 5

Leestip non-fictie: boek Voel je beter in 5

Voel je beter in 5 minuten. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch klopt het. Door kleine oefeningen voor je geest en je lijf dagelijks uit te voeren, voel je je energieker en beter in je vel. Dr. Ragan schrijft heel inspirerend. En het lijkt wel of hij over je schouder meekijkt en ziet waar al je obstakels zitten om ‘in beweging te komen’. Hij prikkelt je zo sterk en zo goed onderbouwd dat je als vanzelf in actie schiet. Een boek dat ik iedereen (inclusief artsen) warm kan aanbevelen.

Tip van bibmedewerkster Nancy.

Vindplaats: gelijkvloers: 615.3

Wat als prehistorische dieren vandaag leefden

Leestip jeugd: informatief boek Wat als prehistorische dieren vandaag leefden

De dinosaurussen kent iedereen, maar in de oertijd leefden ook nog vele andere reusachtige dieren. Dit boek laat je kennismaken met bijvoorbeeld een kolossale schildpad van 1,5 ton, een monsterslang die tot 14 meter lang was, een reuzenkrokodil van 8 ton en 12 meter lang, een duizendpoot die half zo lang was als een krokodil, een reuzenluiaard van 6 meter en, om met een kleiner en schattiger dier te eindigen: een dwergolifantje van slechts 1 meter hoog. Het leuke aan dit boek is dat de dieren naast hedendaagse dieren, gebouwen of mensen op de foto worden gezet, zodat je pas echt beseft wat een gevaarlijke kolossen dat moeten geweest zijn. Het boek staat op de jeugdafdeling, maar het is evengoed voor volwassenen een interessant en leuk kijkboek.

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: jeugdafdeling - 1e verd.: informatieve boeken Oertijd (rood bolletje) - bij dit icoontje: oertijd

Wonderwalls

Leestip non-fictie: boek Wonderwalls

Zoek je een gemakkelijke en (relatief) goedkope manier om de kinderkamer te pimpen? Een galaxy, oerwoud of regenboog op je muur? Met dit boek maak je stap voor stap de mooiste muurschilderingen. En geen keuze- of andere stress, want de gebruikte verf-kleurcodes en andere hulpmiddelen staan erin!

Tip van bibmedewerkster Hanne.

Vindplaats: gelijkvloers: 694.7

Elfensprook

Leestip fictie: boek Elfensprook van Raymond E. Feist

Elfensprook is een bovennatuurlijke thriller met elementen van verschillende Europese sagen en mythen. Vaak lees je als commentaar op de achterkant van een fantasyboek dat het boek even goed is als ‘In de ban van de ring’, maar geen enkele auteur weet Tolkien te evenaren, of toch? Raymond Feist weet je met dit boek even hard te grijpen met een naar fantasy-maten erg kort maar fantastisch en spannend verhaal. Een aanrader voor elke fantasy-liefhebber die houdt van een dosis horror, de oorspronkelijke Nederlandse titel was dan ook ‘Een duister sprookje’.

Tip van bibmedewerkster Veerle.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verd.: FEIS

Hier jouw tip?!

Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip? Laat het ons weten! Geef ons de titel en auteur/uitvoerder en vermeld ook waarom je het een aanrader vindt. Wie weet, vind je jouw tip dan terug in een volgende nieuwsbrief!

 

Leestips uit onze vorige nieuwsbrieven vind je hier terug.
Meer tips vind je op onze Pinterestpagina en op onze website!

Contact