Tip van de bib: april 2022

14
maart
2022
tip-van-de-bib.jpg

Lees-, kijk- en luistertips van onze leden en het bibpersoneel.

 

Kijktip: film Babyteeth

De film is een moderne versie van Autumn in New York maar dan in een harde, moderne en eerlijke versie. Een ontroerend verhaal van een meisje van 16 dat korte tijd voor haar dood toevallig kennis maakt met een ‘kerel’ van 24 aan de rand van de maatschappij die uiteindelijk zelfs door haar overbeschermende ouders in huis wordt genomen. Ze sterft niet in hun maar in zijn armen, tot grote spijt van mama en papa.
Een ontroerende soms grappige film. Op het einde kan je je tranen moeilijk bedwingen. Schitterend geacteerd!

Tip van lener Leopold.

Vindplaats: afdeling Film - gelijkvloers: BABY

Leestip fictie: boek Moeders van de stilte van Birsen Taspinar

Dit boek liet me een wereld ontdekken waarvan ik enkel een flauw idee had. Het onderstreept de grote afstand tussen onze leefwereld en die van migranten. Ik ben de schrijfster dankbaar voor de concrete benadering van dit onderwerp. Ze leidde me door de vaak meedogenloze en hartverscheurende situatie waar migrantenvrouwen dagelijks en vaak hun hele leven mee te maken hebben. Taspinars benadering was er één met bijzonder veel empathie. Sereen, verhalend, liefdevol en poëtisch. 

Tip van lezer Paul.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): TASP

Leestip non-fictie: boek Europeanen van Orlando Figes

Historicus Orlando Figes laat zien dat belangrijke technologische en economische ontwikkelingen (trein, telegraaf, fotografie, vrije markt) de verborgen krachten achter de vorming van een gedeelde Europese cultuur zijn geweest. Een dikke turf boordevol interessante info. Het boek kreeg 4 sterren van Standaard der Letteren en van Humo.

Anonieme tip.

Vindplaats: gelijkvloers: 707.7

Leestip non-fictie: Praktisch handboek voedselbossen

Een fantastisch boek dat je meeneemt naar de wereld van voedselbossen. De auteur vertelt je hoe voedselbossen werken, hoe je ze aanlegt en onderhoudt. Daarnaast vind je een opsomming van plantensoorten die je kan gebruiken in de verschillende lagen van een voedselbos met telkens een foto en goede beschrijving van de plant: grootte, teelt, bloei, gebruik, oogsten en bewaren, verwerking,... Meer informatie over voedselbossen in en rond Tienen vind je op: https://avansa-oostbrabant.be/projecten/voedselbosnetwerk-oost-brabant 

Tip van bibmedewerkster Veerle.

Vindplaats: gelijkvloers: 638.4

Leestip fictie: boek Onder buren van Juli Zeh

De Duitse Dora is met haar hondje naar het platteland verhuisd. Tijdens de lockdown had ze behoefte aan een nieuwe omgeving, meer bewegingsvrijheid, meer ademruimte. Het leven in het kleine dorp is echter niet zo idyllisch als het op het eerste gezicht leek. Dora’s nieuwe huis is nog ongemeubileerd, de tuin is een wildernis en de busverbinding naar de stad is slecht. En dan is er ook nog de buurman, die met zijn rechtse uitspraken voldoet aan al haar vooroordelen over mensen met een kaalgeschoren hoofd. Terwijl Dora haar gedachten probeert te ordenen, ontmoet ze mensen die niet in een hokje passen en die al haar vastgeroeste ideeën op zijn kop zetten.

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): ZEH

Leestip fictie: boek De meeste dromen zijn bedrog van Mhairi McFarlane 

Ondanks het met veel humor geschreven romantisch verhaal, leer je toch wat pesten met een mens kan doen. Echte ontspannende lectuur waar je én vrolijk van wordt én ontroerd door bent. 

Tip van bibmedewerkster Nancy.

Vindplaats: afdeling Fictie (2e verd.): MACF

Hier jouw tip?!

Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip? Laat het ons weten! Geef ons de titel en auteur/uitvoerder en vermeld ook waarom je het een aanrader vindt. Wie weet, vind je jouw tip dan terug in een volgende nieuwsbrief!

 

Leestips uit onze vorige nieuwsbrieven vind je hier terug.
Meer tips vind je op onze Pinterestpagina en op onze website!

Contact