Tip van de bib: januari 2022

10
januari
2022
tip-van-de-bib.jpg

Lees-, kijk- en luistertips van onze leden en het bibpersoneel.

 

Leestip fictie: boek Hamnet van Maggie O’Farrell

In eerste instantie dacht ik: zo’n saaie kaft, dit wordt vast een saai boek. Toch nam ik het mee. En wat een heerlijke verrassing! Zo rijk, intelligent en boeiend geschreven. Ik was meteen verkocht. Het gaat over het korte leven van Shakespeare's zoon Hamnet die in 1596 op 11-jarige leeftijd stierf, waarschijnlijk aan de pest. Echt een aanrader.

Een anonieme leestip.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verd.: OFAR

Leestip fictie: detective Doodsteek van Thomas Enger

Dit is het sluitstuk van de uitstekende reeks Henning Juul en dan kennen we eindelijk de ontknoping!

Tip van lezer Michel.

Vindplaats: afdeling Fictie - 2e verd.: ENGE

Leestip jeugd 12+: boek Yemi (4e boek uit reeks #LikeMe)

Het is een boek over liefde, vriendschap en jaloezie. Ook een boek voor kinderen met een geadopteerde broer of zus of die zelf zijn geadopteerd. En het is van Like Me, dat blijft leuk!

PS: het toont aan dat super vrolijke mensen zich ook soms slecht voelen of niet blij zijn. Daarom, vraag ook aan anderen of ze zich goed voelen thuis of ergens anders.

Tip van lezeres Sanne.

Vindplaats: jeugdafdeling - 1e verd.: bij de blauwe bolletjes: LIKE

Leestip non-fictie: boek Weg van water

De schrijvers hebben mij op een zeer leuke, bevattelijke en gemotiveerde manier nog meer respect doen krijgen voor water in al zijn aspecten. Droogte, wateroverlast, 50.000 km riolering, astronauten die drinken van hun gezuiverde urine/zweet, flessenwater of van de kraan, voetafdruk, gescheiden rioleringen, de bronnen van Spa plat en bruis in de Hoge Venen. Alles komt aan bod en het leest in één adem.
Mijn dorst over dit thema is gelest. Begin jij er ook maar aan beste lezer!

Tip van lezer Leopold.

Vindplaats: gelijkvloers: 648

Kijktip: film Call me by your name

Als een 17-jarige Italiaanse jongen verliefd wordt op een zeven jaar oudere Amerikaanse wetenschapper die bij zijn ouders een studiezomer doorbrengt, raakt hij erg in verwarring. Call me by your name is indrukwekkend op verschillende vlakken: knap acteerwerk van o.a. de jonge Timothée Chalamet, prachtige muziek en ook visueel een mooie film. Bekroond met een oscar voor Beste Screenplay. Een must-see voor iedere filmliefhebber.

Tip van bibmedewerkster Lili.

Vindplaats: afdeling Film - gelijkvloers: CALL

Leestip jongeren: boek Weg van Jowi Schmitz

Auteur Jowi Schmitz won met dit boek in 2017 de Dioraphte Literatuurprijs mee. Uit het juryrapport: ‘Jowi Schmitz sleurt je aan je lurven het verhaal in vanaf de allereerste pagina. Tel daar de vernuftige constructie en de vele fenomenale scènes bij op en je weet dat je te maken hebt met gelaagde literatuur met een hoofdletter L.’

Tip van bibmedewerkster An.

Vindplaats: jongerenhoek op de afdeling Fictie - 1e verd.: SCHM

Leestip jeugd: boek Piet en Riet gaan hoog

Dit groeiboek bevat een goed opgebouwd verhaal van Piet en Riet, waarbij de tekst bijna ongemerkt overgaat naar een hoger leesniveau (van AVI start t/m AVI M4). De tekst wordt ondersteund door mooie illustraties van Rick de Haas. Dit groeiboek is zeker een aanrader voor leerlingen van het 1ste leerjaar en (het begin van) het 2de leerjaar.

Tip van bibmedewerkster Caroline.

Vindplaats: jeugdafdeling - 1e verd.: bij de groene bolletjes: LETT

Hier jouw tip?!

Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip? Laat het ons weten! Geef ons de titel en auteur/uitvoerder en vermeld ook waarom je het een aanrader vindt. Wie weet, vind je jouw tip dan terug in een volgende nieuwsbrief!

 

Leestips uit onze vorige nieuwsbrieven vind je hier terug.
Meer tips vind je op onze Pinterestpagina en op onze website!

Contact