Tip van de bib: maart 2017

1
februari
2017

Lees-, kijk- en luistertip van de maand - samengesteld door leners en personeel van bib Tienen. Dit keer allemaal jeugdboeken, want maart is de Jeugdboekenmaand!

 

Verdermeer

Leestip: jeugdboek Verdermeer (Tahereh Mafi)

Alice (12) groeit op in Ferenwoud. Drie jaar geleden is haar vader verdwenen. De gemene pestkop Olivier beweert te weten waar haar vader is en neemt Alice mee op een reis door het mysterieuze land Verdermeer. Dit Fantasyboek vond ik heel prachtig geschreven! Vanaf ca. 12 jaar.

Leestip van bibmedewerkster Caroline.

Gewicht van water

Leestip: jeugdboek Gewicht van water (Sarah Crossan)

Dit boek staat dit jaar op de lijst van groep 5 van KJV (1e+2e middelbaar, 12-14 jaar), maar zal misschien eerder minder jonge lezers aanspreken.

De Poolse Kasienka vertrekt met haar moeder naar Engeland op zoek naar haar vader. Het is er voor Kasienka niet makkelijk om in haar nieuwe leven haar draai te vinden.
Door gebruik te maken van korte zinnen in versvorm verplicht de schrijfster zich om de situaties en de gevoelens van Kasienka heel beknopt te beschrijven. Het resultaat is een ontroerend verhaal over opgroeien, pesten en migratie. Gelukkig is er links en rechts ook ruimte voor wat humor.

Leestip van bibmedewerkster Adelheid.

 Verhaaltjestijd

Leestip: reeks Verhaaltjestijd

Deze 10 leuke verhalenboekjes bevatten elk een verkorte versie van bekende sprookjes zoals Sneeuwwitje, De prinses op de erwt, Het lelijke jonge eendje, Goudlokje en de drie beren,... Het zijn kleine boekjes met kleurrijke paginavullende illustraties, speciaal bewerkt voor jonge kinderen. Heel plezierig om te bekijken en geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar en zelf te lezen vanaf ca. 7 jaar.

Leestip van bibmedewerkster Lili.

 De Ijzerproef

Leestip: jeugdboek De ijzerproef (Holly Black & Cassandra Clare)

Call (12) moet meedoen aan de IJzerproef, de toelatingstest voor het Magisterium. Maar Call wil helemaal niet naar deze opleiding voor tovenaars. Zijn vader waarschuwt hem al zijn hele leven voor magie. Toch wordt Call geselecteerd. Vanaf ca. 12 jaar. Spannend fantasyverhaal vol magie en vreemde wezens. Niets is er wat het lijkt en de spanning wordt geleidelijk opgebouwd. Het slot vormt een afronding en houdt tegelijk alles open voor de volgende vier delen van de reeks Magisterium. Holly Black schreef o.a. 'De Spiderwick Chronicles', Cassandra Clare is bekend van de serie 'Kronieken van de Onderwereld'. Vanaf ca. 12 jaar. © NBD Biblion

Leestip van medewerkster Caroline.

 Games: programmeren voor kinderen

Leestip: informatief jeugdboek Games: programmeren voor kinderen

Met dit boek kunnen kinderen acht eenvoudige games maken waaronder een vossenjacht onder water en het spookachtige Brokken. Scratch is een programmeertaal voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Eerst moet de gratis app op tablet of computer gedownload worden waarna kids zelfstandig de oefeningen kunnen maken. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

Leestip van bibmedewerkster Lili.

Het wisselkind

Leestip: jongerenboek Het wisselkind van Philippa Gregory

Dit historische fantasyboek begint in Rome, in de Engelenburcht. Toevallig passeerden we daar vorige zomer nog met het gezin toen we naar Italië op vakantie waren. Ik kan me de Engelenburcht goed herinneren. Het verhaal van Luca Vero speelt zich wel af in 1453. De Middeleeuwen dus. Als 17-jarige kloosterling wordt Luca verdacht van ketterij omdat hij te veel (!) voor zichzelf denkt. De geheimzinnige Orde der Duisternis kan kritische mensen echter goed gebruiken. Luca wordt aangesteld als inquisiteur en krijgt de opdracht om te onderzoeken of het einde der tijden nabij is. Zijn eerste opdracht vindt plaats in de abdij van Lucretili, waar de mooie Isolde woont sinds de dood van haar vader. Is zij verantwoordelijk voor de waanzinnige dingen die in het klooster gebeuren? Luca Vero draait de hele case binnenstebuiten met de hulp van zijn knecht Freize en zijn griffier broeder Peter. Hij ontdekt hoe de vork in de steel zit. Het wisselkind leest als een Sherlock Holmes in de Middeleeuwen. Dit YoungAdult-boek heeft mij zeer kunnen bekoren. Het is een eerste deel in de serie 'Orde der Duisternis'. Dus er komen er nog meer ;-) Vanaf ca. 15 jaar.

Leestip van bibmedewerkster An.

 Balotje

Leestip: reeks Balotje

Deze boekjes van Balotje zijn heel speciaal en leuk. Ze behandelen thema's die kinderen fascineren op een heel originele manier. Naast de boekjes vind je in de bib ook luisterboeken met de verhalen van Balotje. Vanaf ca. 4 jaar.

Leestip van bibmedewerker Hans.

 Momo en de tijdspaarders

Leestip: jeugdboek Momo en de tijdspaarders

‘Momo en de tijdspaarders’ is een sprookje waarin sociale wantoestanden aan de kaak gesteld worden. Het is al een ouder boek, maar het heeft een bijzondere betekenis voor me omdat het bij ons thuis voorgelezen werd door mijn moeder. Mijn broer, zus en ik kregen er niet genoeg van.

Het verhaal gaat zo: Momo woont helemaal alleen in een oude ruïne buiten de stad. De buurt is dol op haar, want Momo kan goed luisteren. Dan komen de grijze heren, de zogenaamde ‘tijdspaarders’. Ze jagen iedereen op stang en krijgen de hele stad in hun macht. Alle mensen worden gehaast en jachtig. Momo kan met de hulp van de maker van de tijd het tij keren. Ze weet de mensen te redden en de tijdspaarders te vernietigen.

Leestip van bibmedewerkster An.

 

Leestips uit onze vorige nieuwsbrieven vind je hier terug.

Meer tips vind je op onze
Pinterestpagina en op onze website!

Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip voor onze nieuwsbrief? Laat het ons weten! Geef ons de titel en auteur/uitvoerder en vermeld ook waarom je het een aanrader vindt. Wie weet, vind je jouw tip dan terug in een volgende nieuwsbrief!

Contact