Tienen is Boekstart-gemeente

17
april
2018

Met lezen en voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom is Tienen sinds april ’18 een ‘Boekstart-gemeente’. De stadsbibliotheek breidt haar collectie voor baby’s en peuters uit met boekjes op maat van de allerkleinsten.

‘Boekstart’, een project van Iedereen Leest, wil ouders prikkelen om zo vroeg mogelijk voor te lezen aan hun kinderen. Als hun kindje zes maanden is, krijgen ouders een eerste babyboekje op consultatie bij Kind en Gezin. De baby’s leren het vastpakken en de blaadjes omdraaien. Op 15 maanden krijgen de ouders een uitnodiging om in de bibliotheek een peutertas te komen halen met daarin twee peuterboekjes en een brochure met tips over voorlezen.

Ouders van baby’s en peuters worden daarbij gestimuleerd om regelmatig nieuwe boekjes te komen lenen in de bibliotheek. De bib van Tienen heeft speciaal hiervoor haar collectie voor baby’s en peuters uitgebreid met knisper- en badboekjes, leuke kartonboekjes en contrastboekjes. Dit laatste zijn boekjes met hele duidelijke tekeningen waar baby’s al vanaf drie maanden van kunnen genieten.

Kinderen die heel vroeg met boeken kennismaken, blijken taalvaardiger. Daarnaast zouden ze beter kunnen rekenen en lezen. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen, versjes leren en verhaaltjes vertellen, zorgt er bovendien voor dat er een warme band tussen ouders en kinderen ontstaat.

Om dit project te doen slagen, hebben verschillende partners de handen in elkaar geslagen: Kind en Gezin, stadsbibliotheek Tienen en organisaties die met kwetsbare gezinnen werken. Het project wordt gefinancierd door de stad Tienen en de Vlaamse overheid.

Contact