Tienen in tijden van oorlog: lezing door Lutgart Vrancken

Op donderdag 10 november '22 is Lutgart Vrancken, voormalig hoofdarchivaris stad Tienen, opnieuw te gast in de bibliotheek van Tienen voor een boeiende lezing. In 'Tienen in tijden van oorlog' schetst ze de vergelijking tussen de huidige crisis in Oekraïne en enkel historische conflicten die ook Tienen aandeden.

Lezing:

Volgens de media beleven we vandaag de grootste humanitaire crisis op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe kunnen we deze situatie vergelijken met de talrijke internationale conflicten waarmee ook onze stad in het verleden te maken had?

De ligging aan de oostelijke grens van de Lage Landen maakte van het middeleeuwse Tienen een geteisterde stad. Van een bruisend textielcentrum verschrompelde de stad toen tot een bescheiden nederzetting en ook in de 20ste eeuw werd Tienen meegesleurd in twee internationale conflicten.

Een kort historisch overzicht geeft ons misschien wat meer inzicht in het belang van onze geschiedenis voor het begrijpen van hedendaagse gebeurtenissen. Wie de geschiedenis niet kent, wordt immers gedoemd om haar te herhalen.

Ongefundeerde vergelijkingen kunnen echter ook angst opleveren. Een fenomeen dat door demagogen gretig gebruikt wordt om chaos te creëren en de gevestigde orde te ondermijnen.

Wat aan bod zal komen:
• Desinformatie (fake news) en propaganda: is dit nieuw? Nu wordt druk gebruik gemaakt van sociale media en zelfs het oorspronkelijke kinderkanaal Tiktok om propaganda te verspreiden, maar hoe gebeurde dat vroeger?
• Belegering van steden als manier om de weerstand van de bevolking te breken, zoals dat in Marioepol gebeurt. Hoe was dat vroeger? Hierbij verwijzen we ondermeer naar het Tienen van 1635.
• Veranderend oorlogsrecht met inbreuken op de huidige conventie van Genève en het Internationaal strafhof van den Haag. Wreedheden tegenover de burgerbevolking en oorlogsmisdaden vroeger en nu.
• Moeten burgers opgeroepen worden om mee te strijden en de gevolgen daarvan.
• Vluchtelingenstromen en ontvolking. Deze fenomenen heeft Tienen in de loop van haar geschiedenis verschillende malen aan den lijve ondervonden.
• Gebiedsuitbreiding en invasie met als excuses patriottisme, ideologie of godsdienst. Zowel Poetin (Groot-Russische gedachte) als Zelensky (tijdens zijn talrijke toespraken voor Westerse gezagdragers) verwijzen naar de geschiedenis om hun gelijk te staven.

Het belooft een bijzonder interessante lezing te worden!

Plaats: bibliotheek Tienen, gelijkvloers
Vooraf inschrijven verplicht via: https://forms.gle/mZ8goDv7LNp8orRC8
(eventueel link kopiëren in een nieuw browserscherm)

do 10 november 2022 van 20.00 tot 22.00 uur