Reizende tentoonstelling Anne Frank komt naar Tienen

september
2017

Lions Club Tienen en de stad Tienen halen de reizende tentoonstelling ‘Anne Frank – Laat me mezelf zijn’ naar Tienen. De tentoonstelling, die voor het eerst in Vlaanderen neerstrijkt, loopt vanaf 19 februari ‘18 gedurende een 10-tal weken in het voormalige Suikermuseum. Secundaire scholen uit Tienen en Hoegaarden en het grote publiek krijgen er een indringende kijk in het leven van Anne Frank.

De tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ is een reizende internationale tentoonstelling die de bezoekers informeert over de holocaust vanuit het perspectief van Anne Frank. Ook discriminatie, vervolging, uitsluiting, moord, geweld en de link met de huidige situatie in de wereld komen aan bod. De tentoonstelling wordt bezocht door alle secundaire scholen uit Tienen en Hoegaarden. De begeleiding en deskundige uitleg gebeurt door studenten van de UCLL in het kader van hun stage. Het grote publiek is welkom tijdens nocturnes en in het weekend. Dit kan individueel of in groep gebeuren, al dan niet o.l.v. een gids. Op deze wijze krijgen alle geïnteresseerden de kans om deze aangrijpende tentoonstelling te bezoeken.

Naast de tentoonstelling zijn er ook filmvoorstellingen in de polyvalente zaal van CC De Kruisboog. Op woensdag 28 februari ’18 wordt ‘Diary of Anne Frank’ vertoond en op donderdag 1 maart ’18 staat ‘Anne Frank, de laatste 7 maanden’ geprogrammeerd.

De stadsbibliotheek voorziet een belevingszoektocht voor gezinnen en plaatst ook thematafels. Daarnaast worden er een aantal nieuwe exemplaren van ‘Het Achterhuis’ en dvd’s over Anne Frank aangekocht. Er staat ook een auteurslezing door Jolien Janzing op het programma. Janzing beschrijft in ‘Audrey & Anne’ de raakpunten tussen Audrey Hepburn en Anne Frank die dezelfde oorlog beleefden in Nederland. Rudi Boelen van de UCLL zal een lezing geven voor kinderen over het leven van Anne, de omstandigheden in de jaren ’30 en de verschrikking van de Holocaust.

In de lagere scholen zal de ‘Anne Frankkrant’ uitgedeeld worden aan de leerlingen en worden er digitale lessenpakketten ter beschikking gesteld van de leerkrachten.

De tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ is een samenwerking tussen Lions Club Tienen, stad Tienen, UCLL, scholen uit Tienen en Hoegaarden en de Anne Frank Stichting uit Nederland. Het uitgebreide programma wordt begin volgend jaar bekendgemaakt.