Jeugdboekenmaand maart 2020

14
januari
2020

Kunst, kunst en nog eens kunst. Tot je oren gaan toeteren, je neus gaat krullen en je handen gaan kriebelen. Kom naar de bib en proef van kunst tijdens de Jeugdboekenmaand.

Programma bib Tienen

De Vrolijke Boekendag (7 tot 12 jaar): zaterdag 7 maart van 10.00 tot 12.30 uur

6 kunstenaars komen naar de bib en zetten de boel op stelten. Ze vertellen kunstige verhalen en gaan aan de slag met speelse technieken. Doen jullie mee?

Workshop 1: De Beweegkunstenaar
De Beweegkunstenaar

De Beweegkunstenaar kan niet stilzitten. Ze plooit en strekt haar lijf en bedenkt gekke poses. Ze vertelt een magisch verhaal waarbij je als vanzelf gaat meebewegen. Doe mee en ontdek wat jij allemaal kan. En als kers op de taart ontvang je een mooie polaroid foto met jouw sterkste stunt. (Bron afbeelding: Nelsons yogaboek.)

Workshop begeleid door Kaat, orthopedagoge in opleiding met lievelingsvak drama.

Workshop 2: De Techniekkunstenaar
Techniekkunstenaar

De Techniekkunstenaarspeelt met draadjes en schroefjes, afval en recyclage. In Garage Gust en andere boeken van Leo Timmers ontdek je prachtige voertuigen. Ga zelf aan de slag en zet je eigen kunstig werk in elkaar.

Workshop begeleid door Joost, industrieel ingenieur en uitvinder in zijn jonge jaren.

Workshop 3: De Natuurkunstenaar
Natuurkunstenaar

De Natuurkunstenaar is gek op zoemende bijtjes, groeiende plantjes en verwilderde bossen. Ze loopt graag rond met haar hoofd in de wolken. Ben jij ook een Natuurkind? Ontdek de beroemde illustratietechnieken van Eric Carle en puzzel zelf dieren en planten met zelfgemaakt papier.

Deze workshop wordt begeleid door Anne, een creatieve duizendpoot.

Workshop 4: De Geluidskunstenaar

Geluidskunstenaar

De geluidskunstenaar is altijd op zoek naar nieuwe klanken. Zij sluit haar ogen en spitst de oren. Hoort ze daar geen nieuw geluid? Snel vangt zij de klank in een striptekening. En dan gaat ze weer op zoek.

Hou jij ook van oorkriebels? Kom dan luisteren naar de geheimen van geluid, zoek je eigen mooiste klanken en ga naar huis met jouw geluidenstrip. Plezier verzekerd.

De workshop wordt begeleid door Adelheid, een klinkende stripliefhebster.

Workshop 5: De Lijnkunstenaar

Lijnkunstenaar

De Lijnkunstenaar houdt van lijnen en speelt met rood, geel en blauw. Piet Mondriaan en Victory Boogie Woogie zijn haar grote voorbeelden. Kick jij ook op rechtlijnig? Kom dan experimenteren en maak je eigen abstract kleurspektakel.

De workshop wordt begeleid door Tilda, een kunstminnende vindingrijke dame.

Workshop 6: De Taalkunstenaar

Taalkunstenaar

De Taalkunstenaar fantaseert graag met woorden. Droom jij ervan om zelf te schrijven? Of hou je gewoon van taal? Laat je dan eerst verrassen met leuke taalsnoepjes uit de jeugdpoëzie en ga dan zelf met woorden schuiven tot ze bij elkaar passen. Hoe zal jouw zin klinken? Wonderlijk? Brutaal?

Deze workshop wordt begeleid door Hilde, een talige knobbel.


Praktische info workshops
  • Leeftijd: 7-12 jaar
  • Elke workshop duurt 1 uur en wordt 2 keer herhaald: sessie 1 van 10.00 tot 11.00 uur / sessie 2 van 11.15 tot 12.15 uur
  • Je kan inschrijven voor max. 2 workshops (1 om 10.00 uur en 1 om 11.15 uur)
  • Max. 8 kinderen per sessie
  • Deelname gratis
  • Inschrijven verplicht: via bibliotheek@tienen.be – 016 80 56 70 of in de bib

Doorlopend tijdens de Jeugdboekenmaand

  • Academie Regio Tienen Tentoonstelling: de leerlingen van ART, Beeldende en Audiovisuele kunsten, van 6 tot 14 jaar, kleden de bibliotheek aan met monumentale en kleurrijke werken, zowel figuratief als abstract en al dan niet geïnspireerd op een kunstenaar of een kunststijl.
  • Boekentafel: de tofste boeken over kunst in de kijker, op de jeugdafdeling

Scholenaanbod

Naast bovenstaand aanbod voor het gewone publiek heeft de bib tijdens de Jeugdboekenmaand ook een uitgebreid aanbod voor de scholen:

  • dit jaar komen 63 klassen naar een auteurslezing door 11 bekende auteurs, zoals Yoeri Slegers, Melvin, Sassafras de Bruyn, Sarah Devos, Jef Aerts, Luc Embrechts, An Melis, Sylvia Vanden Heede, Lies Lavrijsen, Liesbet Slegers, Nico De Braeckeleer ...
  • Ook kunnen de leerlingen van de 2e en 3de graad lagere school het befaamde Bibspel komen spelen. 28 klassen zullen dit jaar deelnemen.

Meer info over de Jeugdboekenmaand vind je op: www.jeugdboekenmaand.be.

Contact