Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) is vernieuwd

20
april
2022
IBLnieuw

Met interbibliothecair leenverkeer of IBL kan je tegen betaling een boek laten overkomen uit een andere bibliotheek. Voortaan kan je zélf een IBL-aanvraag doen via de catalogus.

Geen enkele bib kan alle boeken, cd’s, dvd’s, ... aankopen en bewaren. Daarom bestaat het Interbibliothecair leenverkeer of IBL. Wil je een boek, cd, dvd of ander materiaal lenen dat niet aanwezig is in onze bib, dan kan dat aangevraagd worden in een andere bibliotheek.

Tot nu toe moest je je met je aanvraag richten tot de infobalie, maar voortaan kan je je aanvraag zelf van thuis uit regelen via de catalogus. Het boek wordt met de post verstuurd. Reken hiervoor toch minimum 1 week. Je kan dan het boek komen afhalen en lenen met je bibpasje van bib Tienen. Opgelet: dit kan voortaan enkel voor materialen die ouder zijn dan 1 jaar. De kostprijs per IBL-aanvraag is 3 euro


Het kan ook anders en goedkoper!

1. E-boek via cloudLibrary

Misschien bestaat er een e-boekversie van het boek dat je graag had aangevraagd uit een andere bib. Via cloudLibrary kan je gratis e-boeken lenen via Mijn Bibliotheek en lezen op een toestel naar keuze (computer, tablet, smartphone, e-reader). Meer info.

2. Slim Netwerk

Kijk of het boek aanwezig is in een andere bib van het Slim Netwerk. Met een geldig lidmaatschap kan je je gratis lid maken in deze bib en het boek daar zelf gaan lenen. De dichtstbijzijnde SLIM Netwerkbibliotheken zijn voorlopig Linter, Kortenaken, Zoutleeuw, Bierbeek,...


3. Aankoopsuggestie

Je kan ook altijd een aankoopsuggestie doen. Zeker voor recente materialen jonger dan 1 jaar is dit een optie, aangezien deze niet via IBL aangevraagd kunnen worden. Dit duurt wel iets langer, want het boek moet eerst besteld en verwerkt worden vooraleer je het kan komen lenen. Als je tijd hebt om op het boek te wachten, is dit zeker een duurzame optie.


Toch via IBL

Meld je aan op je Mijn Bibliotheek-profiel en zoek de titel die je wil aanvragen. Je krijgt de boodschap 'Geen resultaten in deze bib'. Dan kan je onderaan zien in welke bibliotheken het materiaal wel te vinden is. Klik de titel aan en druk op de IBL-knop 'Laat een exemplaar brengen (€3)'. Vervolgens verloopt de aanvraag zoals een gewone reservatie.