FAQ's - De bib in 30 vragen

Bib TienenLigging en bereikbaarheid                

Lidmaatschap            

Aanbod materialen            

Lenen, verlengen, reserveren            

Internet in de bib & de bib op internet           

Diensten voor doelgroepen            

Activiteiten            


 

Welke materialen kan ik lenen in de bib?

De bib telt volgende afdelingen, met elk een specifiek aanbod:

Heeft de bibliotheek boeken in andere talen?

Op het gelijkvloers hebben we voor volwassenen een aanbod Frans-, Engels- en Duitstalige romans en Frans- en Engelstalige strips en een klein aanbod Italiaans- en Spaanstalige verhalen in een ‘makkelijk lezen’-uitgave.

Voor jongeren (14+) hebben we een speciefiek aanbod leesboeken in andere talen op het gelijkvloers.

Voor kinderen is er in de jeugdafdeling een aanbod Frans- en Engelstalige verhalen. We werken ook samen met de bibliotheek van Jodoigne en hebben een collectie Franstalige jeugdboeken van deze bib in de rekken staan. Daarnaast hebben we ook een aantal prentenboeken in andere talen.

Wat zijn groteletterboeken?

Wat zijn groteletterboeken? Groteletterboeken zijn inhoudelijk identiek aan hun tegenhangers in gewone druk. Het gaat dus niet om samengevatte of vereenvoudigde uitgaven; ze worden gewoon in een extra groot lettertype gedrukt.  De bibliotheek heeft een zeer groot aanbod in allerlei genres. Slechtzienden of bedlegerige personen kunnen ook ingesproken boeken op cd lenen.

Wat is het verschil tussen een luisterboek en een daisyboek?

Een luisterboek is een volledige roman, verteld (vaak door een bekend persoon) op cd. Je kan er dus naar luisteren op een gewone cd-speler. Als je van lezen houdt maar weinig tijd hebt, biedt een luisterboek misschien de oplossing. Je kan dan ‘lezen’ tijdens het strijken, wieden, afwas doen, zonnebaden, joggen, stofzuigen … Of heb je geen zin in die lange autorit/treinrit op weg naar je werk of vakantiebestemming? Met een luisterboek reken je in hoofdstukken en niet in kilometers. Wedden dat je wou dat de rit nog net een klein beetje langer duurde … De bib heeft haar aanbod van luisterboeken sterk uitgebreid. Je vindt ze op de tweede verdieping.

Ook de jeugdafdeling heeft haar eigen collectie luisterboeken. Luisterboeken kan je gratis lenen voor 4 weken.

Daisyboeken zijn speciale digitale luisterboeken en zijn enkel bedoeld voor mensen met een visuele of leesbeperking (blind, slechtziend, dyslectisch, …) of voor mensen die een gewoon boek niet kunnen hanteren (bedlegerig, …). Daisyboeken hebben meer functionaliteiten dan een gewoon luisterboek:

  • je kan door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde, van hoofdstuk naar hoofdstuk;
  • je kan ook een bladwijzer plaatsen zodat je gemakkelijk terugvindt waar je gestopt was - je kan het geluid en de snelheid regelen, enz.

Je kan de daisyboeken enkel beluisteren met een speciale daisyspeler. Deze heeft grote knoppen en is gemakkelijk in gebruik. De bib heeft zo’n 100 daisyboeken (zowel fictie als non-fictie) en 2 daisyspelers ter beschikking. Aarzel niet om ze eens te testen!

Mag je als volwassene ook lenen in de jeugdafdeling (en omgekeerd)

Volwassenen kunnen natuurlijk ook lenen in de jeugdafdeling. Je mag echter niet het maximum aantal objecten dat je kan ontlenen in de jeugdafdeling en de volwassenenafdeling samentellen: bv. maximum 10 gewone jeugd- of volwassenenboeken (niet 10 plus 10), maximum 10 jeugd- of volwassenen-dvd’s (niet 10 plus 10), enz.

Als je jonger bent dan 12 jaar, dan heb je de toestemming nodig van je ouders om in de volwassenenafdeling te lenen en gebruik te maken van het internet.

Wat staat er op het uitleenticket dat je na je bibliotheekbezoek ontvangt?

Op het uitleenticket dat je krijgt wanneer je iets leent, staan de titels van alle objecten die je op dat moment in leen hebt, ongeacht wanneer je ze geleend hebt. Ook materialen die je bij je vorige bezoek leende, worden dus vermeld. Onder ieder object staat de vervaldatum: dit is de datum waarop je het object moet terugbrengen. Belangrijk: kijk je vervaldata op je uitleenticket steeds na!

Wat gebeurt er als je een boek verloren hebt?

Als je zeker weet dat je het niet meer terugvindt, meld je dit aan de balie. Als vergoeding rekenen we de aankoopprijs aan. Hetzelfde geldt voor (delen van) audiovisuele materialen, games, spellen...Met andere vragen kan je ook steeds terecht bij de bibliotheekmedewerkers. Jouw suggestie om een vraag toe te voegen aan deze pagina, kan je indienen aan de balie of via mail (bibliotheek@tienen.be).

Contact