Boekstartnieuws voor (groot)ouders van baby’s en peuters: Woorden

19
september
2022
Boekstart_woorden

Met de Boekstartrubriek willen we je elke keer verrassen met weetjes en tips om de allerkleinsten te laten genieten van boeken. Vandaag hebben we het over woorden. 

Babys’ peuters, kleuters, kinderen en natuurlijk ook volwassenen hebben nood aan woorden: 

  • woorden om zichzelf uit te drukken,

  • woorden om zichzelf en de wereld om hen heen te begrijpen, 

  • woorden om contact te leggen met anderen.

En die woorden bouw je op vanaf de eerste dag dat je op de wereld bent.  

Kinderen die van heel jongs af aan boekjes krijgen aangeboden, pikken veel woorden op. Woorden die niet zo vertrouwd zijn, maar die toch heel betekenisvol zijn. Ze herkennen zich in de beer die alles op de grond gooit en ze horen dat de beer zich gefrustreerd voelt: hij wil iets anders dan wat mamabeer wil. Allemaal woorden die in een verhaal verteld worden. De peuter koppelt dit aan zijn eigen beleving. En zo ontwikkelt hij woordenschat. Verhaaltje na verhaaltje. Na een tijd wordt hij vaardiger om zichzelf uit te drukken en te vertellen wat er in hem omgaat en wat er is gebeurd. Woorden geven zo een houvast.    

 

Boekstart in de bib

Wil jij jouw kind vaardiger maken om zich uit te drukken? Boekjes zijn een welkome hulpbron. In ons Boekstarthoekje op de jeugdafdeling vind je allemaal boekjes voor de allerkleinsten. En in de rest van de bib ook voor de oudere broertjes en/of zusjes. En voor de mama en papa, want ook zij hebben nood aan woorden. 

-> Meer info vind je op onze gloednieuwe pagina over Boekstart: tienen.bibliotheek.be/boekstart

-> Heb je een reactie of een vraag naar aanleiding van Boekstart, mail ze dan naar onze Boekstartmedewerkster Nancy: nancy.vandenberghe@tienen.be


Meer info over Boekstart vind je op www.boekstart.be