Bibliotheekintroductie: met de klas naar de bib (Kleuter- & basisonderwijs)

Voor elk leerjaar van de basisschool heeft de jeugdbibliotheek een aangepaste introductieles.

Voor het 1ste leerjaar en de kleuters organiseren we een korte introductie waarin uitgelegd wordt wat je in de bib vindt en waar de boekjes voor hun leeftijd staan. We sluiten de uitleg af met een verhaaltje. Dit bezoek neemt ongeveer een half uur in beslag.

Aan de leerlingen van het 2de leerjaar wordt kort uitgelegd waar zij hun jeugdboeken vinden in de jeugdbib, hoe ze gerangschikt staan, hoe de leesniveau’s aangeduid zijn, waar de verhalen en de informatieve boeken staan, enz. Daarna gaan ze op ontdekking in de bib. Na een tijdje komen we weer samen en wordt er een leuk verhaal voorgelezen.

Voor het 3de en 4de  leerjaar is er een algemene introductie voorzien. Samen met de leerlingen wordt een bibliotheekspel gespeeld waarbij op een ludieke wijze ook aandacht wordt geschonken aan de plaatsing van informatieve boeken (per onderwerp) en van verhalende boeken (alfabetisch). Dit bezoek neemt ongeveer een uur in beslag.

De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar krijgen na de introductie en een vraagronde, een werkblad met opdrachten in verband met het praktische gebruik van de bibliotheek. Bij de introductie wordt aandacht besteed aan het opzoeken van informatie voor spreekbeurten/boekbesprekingen. Dit bezoek neemt anderhalf uur in beslag.

Voorwaarden

Voor de leerlingen van het basisonderwijs.

Max. aantal deelnemers: 25 (15 tot 20 is optimaal).

Procedure

Na afspraak. Inschrijvingsformulieren worden bij het begin van het schooljaar toegestuurd.

Bedrag

Gratis.

Contact

Contactpersoon