1ste verdieping: jeugdafdeling tot 14 jaar

Prentenboeken met verhalen

PrentenboekenAlle prentenboeken (van 3 tot 5 jaar) hebben een geel bolletje op de rug en je vindt ze in de bakken links bij het binnenkomen van de jeugdafdeling. De prentenboeken staat alfabetisch gerangschikt volgens auteursnaam.

Voor de baby’s en peuters (0-2 jaar) staan de prentenboeken in aparte bakken, bij het binnenkomen in de jeugdafdeling aan de rechterkant opgesteld.

Er staat ook een Tatertaalboom met rugzakjes. Deze bevatten boekjes om kinderen tussen 0 en 3 jaar te prikkelen met taal. Je kan zo’n rugzakje gratis uitlenen.

Informatieve prentenboeken

De informatieve prentenboeken gaan over een bepaald thema. Ze staan in aparte bakken opgesteld achter de prentenboeken met verhalen (tegen het raam rechts). De informatieve prentenboeken hebben op de rug een geel bolletje voor de leeftijdsaanduiding (tot 5 jaar) en op de voorkant het icoontje van het thema.

symbool lekker slimsymbool mens en lichaamsymbool natuur en dieren

symbool spelen en vrije tijdsymbool wonen en omgeving

Gemakkelijke leesboekjes voor beginnende lezers of kinderen met leesproblemen (met AVI-aanduiding)

Leesboeken

Op de jeugdafdeling (1ste verdieping) staan de leesboeken per leeftijd opgesteld:

• groene bolletjes = 6-7 jaar
  • rode bolletjes = 8-10 jaar
  • blauwe bolletjes = 11-14 jaar

Binnen de leeftijdscategorie zijn de boeken alfabetisch gerangschikt volgens auteursnaam. Veel boeken hebben op de rug ook een sticker met een symbool erop. Deze zegt over welk soort verhaal/welk genre het gaat. Je kan boeken dus ook op genre zoeken aan de hand van het symbooltje op de rug:

Icoontjes leesboeken

Informatieve boeken voor 6- en 7-jarigen (groene bolletjes)

De informatieve boeken voor 6- en 7-jarigen hebben op de rug een groen bolletje (voor de leeftijdsaanduiding) en op de voorkant het icoontje van het thema waarover het boek gaat. Je vindt deze boeken aan de rechterkant halverwege de jeugdafdeling.

Hoofdrubrieken
Subrubrieken
symbool lekker slim

icoon cijfers en letters

symbool mens en lichaam

icoon jij en ik

icoon ziek gezond
symbool natuur en dieren

icoon boerderij

icoon dieren huis en tuin
   icoon seizoenen
   Planten
 symbool spelen en vrije tijd
 Wonen omgeving  Verkeer
 icoon school werk

Informatieve boeken voor 8- tot 14-jarigen

Deze informatieve boeken staan in het tweede deel van de jeugdafdeling aan de rechterkant. Op de rug vind je de rode of blauwe bolletjes voor de leeftijdsaanduiding:

• rode bolletjes = 8-10 jaar
  • blauwe bolletjes = 11-12 jaar

Op de rug plakt ook het etiket met het thema waarover het boek gaat.

Klik hier voor een overzicht.

Strips

Speelgoed, puzzels, gezelschapsspelletjes, speelleermateriaal

Film en jeugdreeksen: op dvd en blu-ray

Muziek: cd's met liedjes

Luisterboeken

Cd’s met voorgelezen verhalen

Groteletterboeken

Spelletjes en leermateriaal op cd-rom

Eenvoudige Franse en Engelse verhalen

Wisselcollectie Franse boeken van de bib Hannuit

In samenwerking met de openbare bibliotheek van Hannuit heeft de bibliotheek een wisselcollectie van 50 Franse boekjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar. De collectie wordt tweemaal per jaar vernieuwd zodat er telkens een nieuw aanbod is.

Jeugdtijdschriften